Cara Jahit Cover Mesin Jahit

Dalam tutorial ini, saya gunakan pola Portable Sewing Machine Cover yang boleh didapati di sini. Tutorial ini juga boleh digunakan untuk menjahit cover alatan yang lain seperti thermomix (dapatkan pola percuma di sini), cover mesin jahit tepi, slow juicer, mesin coverstitch dan sebagainya.

Sebelum anda print pola, pastikan anda ukur dahulu mesin jahit atau peralatan dapur yang anda ingin jahit covernya supaya cover yang dijahit adalah saiz yang betul. Rujuk ukuran pada kepingan pola. Sekiranya ukuran mesin jahit atau peralatan dapur anda sedikit berbeza misalnya berbeza ketinggian atau lebar, anda boleh mengurangkan atau menambahkan perbezaan ukuran tersebut.

 

Material yang diperlukan

  1. Fabrik – anda boleh gunakan apa-apa sahaja kain yang dirasakan sesuai seperti cotton woven, cotton canvas, vinyl, PU leather etc.
  2. Batting – lebih mudah jika anda menggunakan batting bergam (fusible batting). memudahkan proses quilting. Jika tiada batting bergam, boleh juga gunakan batting biasa bersama spray adhesive untuk fabrik atau gunakan safety pin sahaja.
  3. Bias tape – anda boleh menggunakan bias tape readymade atau buat sendiri bias tape menggunakan fabrik yang sama atau kontra. Ukuran lebar bias tape adalah 2inci.
  4. Piping (Optional) – untuk bentuk cover yang lebih cantik dan sturdy, anda boleh menjahit piping di keliling side panel. Jika anda menggunakan fabrik yang sturdy bersama piping, anda tidak perlukan batting.

Download pola thermomix cover secara PERCUMA di SINI

Dapatkan pola cover appliances yang lain di SINI

Cara Jahit

  1. Quilting

Langkah ini adalah optional. Cover akan nampak lebih kemas dan cantik sekiranya anda melakukan langkah ini. Sandwich kan main fabric, batting dan lining fabric seperti gambar dibawah dan quilt mengikut citarasa anda. Ulang langkah ini untuk semua kepingan pola. Untuk side panel, adalah lebih mudah sekiranya anda melalukan proses quilting dahulu kemudian barulah anda potong mengikut ukuran side panel.

 

 

 

 

 

 

 

Kain yang sudah siap quilt dan dipotong mengikut pola.

2. Sediakan kepingan poket

Anda boleh memilih untuk menjahit poket di sisi cover atau hadapan cover. Kesesuaian kedudukan pocket adalah bergantung kepada bentuk peralatan tersebut. Sebagai contoh, untuk cover mesin jahit portable, memandangkan bahagian sisi cover adalah pendek, jadi kurang sesuai sekiranya anda ingin menjahit poket sisi memandangkan tidak banyak barang yang boleh diselit di poket bersaiz kecil.

Gambar di bawah adalah proses menjahit bias tape pada bahagian atas poket. Right side together (RST), pinkan bias tape ke bahagian atas poket kemudian jahit cantum. Memandangkan batting yang digunakan agak tebal, lebih praktikal sekiranya pin digantikan dengan magic clip seperti gambar di bawah. Kemudian terbalikkan bias tape yang dijahit tadi dan lipat 1/2inci ke dalam sebanyak 2 kali sehingga bias tape tersebut menutupi bahagian atas (raw edge) poket.

Jahit tindih.

3. Jahit Poket ke Main Panel

Kemudian pinkan pocket tadi ke bahagian luar main panel dan jahit jahitan sementara (basting stitch) di kedua-dua sisi. Sekiranya anda ingin membuat partition untuk poket, anda boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan jahit tindih poket dengan main panel.

Download pola thermomix cover secara PERCUMA di SINI

Dapatkan pola cover appliances yang lain di SINI

4. Cantum Main Panel dengan Side Panel

Dengan menggunakan fabric clip (magic clip), pinkan main panel dengan side panel. Pinkan sebanyak mungkin untuk memudahkan proses jahitan nanti.

Kemudian jahit cantum dengan basi 1/4inci. Anda juga boleh memilih untuk menjahit tepi/zigzag selepas menjahit cantum. Langkah ini adalah optional.

5. Kemasan Bawah Cover

Akhir sekali, jahit bias tape di keliling bahagian bawah cover. Ikut langkah yang sama seperti jahit bias tape pada bahagian poket di langkah 2.

Siap!

 

Download pola thermomix cover secara PERCUMA di SINI

Dapatkan pola cover appliances yang lain di SINI

Rosaleen Dress with Back Button (Woven Fabric)

The Rosaleen Dress can be sewn with woven fabric too. But you just need to do a little hack to the back bodice; either add invisible zipper or button. For this tutorial, I will show you how to add button to the back bodice.

First, you need to cut the front bodice (main and lining) and sleeves. Then for the back bodice, instead of cutting the fabric on fold, you need to cut it mirror image and add 1inch allowance as shown below. Cut the skirt piece by adding 2 inches to the width measurement.

Right side together (RST), place the front main bodice over the back main bodice. Pin and sew along the shoulder. Repeat the same step for lining.

Then, place the lining bodice on top of the main bodice matching up the shoulder seams and the center of back bodice. Pin it together and start sewing from the center left back bodice, to the neckline and continue sewing to the center right back bodice.

RST, align the side seams of front and back main bodice. Pin and sew it together. Repeat the same step for the lining. Before turning the main bodice right side out, clip the corner so that when you turn the bodice, the neckline will be in perfect shape. Turn the bodice right side out and press well.

Find the center point of the back skirt and mark. Take a ruler and measure the skirt center point down 3 inches. Then cut that 3 inches open.

Fold the cut edges open. Then finger press them flat. This step is a must to create a straight edge across the bottom.

Cut a placket piece (width 2 inches, length 7 inches). Fold it in half lengthwise and fold one of the edge 1/4 inch to the wrong side. Then pin the right side of the placket unfold edge to the wrong side of the cut edges. Sew it together with 1/4 inch seam allowance.

Press the seam allowance towards the placket. Take the folded edge of the placket and fold it down until it just cover over the stitch line on the skirt. Pin it and sew it.

The skirt placket will look like this.

Sew a set of gathering stitch along the skirt and gather the skirt so the width of the skirt matches the width of bodice. Pin the skirt to the main bodice RST. As for the skirt placket, take note that one side of the placket must be folded to the wrong side of the skirt before attaching it to the main bodice. Sew the skirt to the main bodice.

Now we need to enclose the raw edge (the seam that joining the skirt and main bodice). Fold the lining to the wrong side and pin it together with the seams and main bodice.

Then, topstitch. Make sure to catch the seam and lining while sewing.

Sew buttons and buttonholes.

 

add to cart

Tutorial Pembelian di HaurraSewing.com

Tutorial ini akan menunjukkan 4 langkah mudah bagaimana anda boleh membuat pembelian produk di HaurraSewing.com.

#1 Sila Login Ke Akaun Anda

Untuk pendaftaran akaun, anda boleh klik di sini. Seterusnya, sila lengkapkan profil anda seperti nama, alamat bil dan penghantaran, dan lain-lain.

how to register

 

#2 Pilih Produk Yang Hendak Dibeli

Anda boleh lihat semua produk di Shop atau anda boleh membuat carian menggunakan borang carian. Kemudian klik “Add to cart” pada produk yang anda ingin beli.

add product to cart

 

#3 Untuk menyemak produk yang telah dipilih, klik pada menu Cart. Di sini, anda boleh tambah kuantiti, atau buang produk yang tidak ingin dibeli. Anda juga boleh masukkan kod diskaun (jika ada) untuk mendapatkan lebih penjimatan.

Klik “Proceed to Checkout” untuk teruskan dengan pembayaran atau anda boleh menambah lain-lain produk sebelum meneruskan dengan pembayaran.

check cart

 

#4 Buat Pembayaran

Semak maklumat anda sebelum membuat bayaran. Pastikan maklumat seperti nama, emel, no telefon, alamat adalah lengkap dan betul.

Kemudian, pilih mod pembayaran anda. Jika anda memilih Billplz/ToyyibPay/Paypal, sila ikuti arahan dan langkah-langkah di laman web mereka dan turuti arahan sehingga anda diajukan kembali ke laman web HaurraSewing.com.

Pesanan anda akan dikemaskini secara automatik. Jangan sesekali tutup pelayar web anda ketika melakukan transaksi.

proceed checkout

How to Add Dinosaur Appliqué to Issie Tee

Say no more to boring basic tee for boys.

 

In this tutorial, I use Issie Tee with color blocking option with Y piece only. You may purchase the pattern here. But you can use any pattern for this appliqué.

Place the X piece pattern on the right side of the fabric and mark on the fabric using washable pen.

Then, align the armscye of the back bodice with the armscye of the front bodice that has been mark on the fabric.

Then draw the bottom line of the bodice using the back bodice pattern piece.

By using ruler, draw a straight line as shown below.

Then place the appliqué pattern piece on the right side of the fabric. I used cotton lycra for this appliqué. It is easier and nicer to use any knit fabric since knits don’t fray. So you just can sew a straight stitch on top of the appliqué. Download the dinosaur appliqué pattern here.

I prefer to stabilize the appliqué pattern piece before sewing it to the bodice. It is recommended to use fusible knit interfacing for this step. Iron it to the wrong side of the fabric.

Place the appliqué on the right side of the bodice. Pin it and sew. You can you triple straight stitches on your portable sewing machine or sew double straight stitches using your sewing machine. Then you can also add the eye and mouth for this dino. 

 

DONE!!!

add to cart

How to Purchase from HaurraSewing.com

This post will guide you thru on how to purchase our products from HaurraSewing.com.

#1 Login to your account

Please login before making a purchase. Should you have no account, kindly register for an account here. Next, update your profile details such as name, billing, and shipping address from your dashboard.

how to register

 

#2 Add Product to Cart

Browse our products via the Shop page. You also can search for a particular product using the search bar (only available on desktop mode). Then click add to cart on which product you wish to purchase.

add product to cart

 

#3 Check Product in Cart

Click Cart to check on your product. In this Cart page, you can remove a product or apply a discount coupon code (if any). Click proceed to checkout whenever you are ready to make a payment, or you can continue shopping by repeating step #2.

check cart

 

 #4 Checkout

Check all the detail including your purchase and other particular details i.e. contact number and addresses. Then select your payment mode.

If you select payment via Billplz or Paypal, please complete all the steps as instructed in their websites respectively and make sure to click redirect back to HaurraSewing.com at the last step to complete the purchase.

Your purchase will be automatically processed and updated this way.

proceed checkout

 

That’s all. Let us know should you need further details.

Cara Jahit Ruffle/Kedut Menggunakan Mesin Jahit Lurus

Ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk membuat kedut (gathering). Salah satu daripada adalah menggunakan mesin jahit lurus dengan basting stitch. Cara ini antara yang sering digunakan selain daripada menggunakan mesin jahit tepi.

 

Kiri – 2 basting stitch

Kanan – 1 basting stitch

 

 

Brother 2340CV – Teknik Matikan Jahitan dan Keluarkan Kain

Penggunaan mesin coverstitch dalam jahitan tshirt adalah satu kemestian jika anda inginkan kemasan professional. Mesin Coverstitch ini agak unik dari segi cara untuk kendalikan mesin ini. Ianya sedikit sukar dan banyak langkah yang perlu difahami tidaklah seperti mesin jahit lurus dan mesin jahit tepi.

 

Teknik untuk mematikan jahitan untuk mesin ini jugak tidak sama seperti mesin jahit lurus memandangkan mesin ini tiada fungsi undur (reverse stitch). Jadi teknik overlap stitch digunapakai. Tetapi setelah jahitan dimatikan, kain tidak boleh ditarik keluar begitu sahaja. Ada teknik yang perlu diikuti untuk memastikan jahitan anda tidak mudah terbuka. Kesemua benang jahitan mestilah berada di sebelah bawah kain apabila anda keluarkan dari tapak mesin.

 

 

Tips Kemasan Menggunakan Mesin Coverstitch

Tutorial utk kemasan menggunakan mesin coverstitch.
Cara ni cara cepat, tapi cara cepat ni memerlukan latihan yang kerap utk dapat agak besar mana lipatan yg perlu dilipat. Awal-awal perlu ukur dulu masa nak jahit, lepas dah practice banyak2 kali, tengok je dah tau tu ukuran berapa inci.

Cara yang sama boleh digunakan untuk twin needle.
#haurrasewingtips

Join group Haurra Sewing Pattern untuk lebih banyak tips jahitan.

Cara Buka Fail Zip dengan 7-Zip

Salam sejahtera kepada semua pelawat HaurraSewing.com. Untuk post kali ini, Pisyek akan tunjukkan cara-cara untuk buka fail ZIP menggunakan 7-Zip kerana hampir kesemua produk digital di kedai Haurra Sewing adalah dalam fail ZIP.

Mungkin ramai yang bertanya kenapa produk-produk digital seperti pola dan tutorial jahit diletakkan dalam fail ZIP. Ini adalah untuk memudahkan para pembeli untuk download produk digital dalam satu fail yang lebih kecil saiznya. Jadi masa untuk download pun dapat disingkatkan.

Untuk cara-cara buka fail ZIP, boleh rujuk di bawah. More