Cara Jahit Zip (How to Sew a Zipper) – Portable Sewing Machine

This tutorial is written in English and Bahasa Melayu. Please refer to the italicized text for English, and regular text for Bahasa Melayu.
Tutorial ini ditulis dalam dwibahasa. Lihat teks italic bagi tutorial dalam Bahasa Inggeris, dan teks biasa bagi tutorial dalam Bahasa Melayu.


  1. Prepare the fabric, zipper and sewing threads.

    Sediakan kain, zip dan benang yang bersesuaian dengan warna kain.


2. Finish the sides of the fabric using a serger.

Jahit tepi sisi kain.

More

Cara Jahit Zip (How to Sew a Zipper) – Industrial Machine

This tutorial is written in English and Bahasa Melayu. Please refer to the italicized text for English, and regular text for Bahasa Melayu.
Tutorial ini ditulis dalam dwibahasa. Lihat teks italic bagi tutorial dalam Bahasa Inggeris, dan teks biasa bagi tutorial dalam Bahasa Melayu.


  1. Prepare the fabric, zipper and sewing threads.

    Sediakan kain, zip dan benang yang bersesuaian dengan warna kain.


2. Finish the sides of the fabric using a serger.

Jahit tepi sisi kain.

More

Cara Jahit Samping Kanak-Kanak (How to Sew Kids’ Samping)

This tutorial is written in English and Bahasa Melayu. Please refer to the italicized text for English, and regular text for Bahasa Melayu.
Tutorial ini ditulis dalam dwibahasa. Lihat teks italic bagi tutorial dalam Bahasa Inggeris, dan teks biasa bagi tutorial dalam Bahasa Melayu.

Untuk pembelian Pola Baju Melayu Kanak-Kanak, klik sini. Baju Melayu Kanak-Kanak


SIZE CHART (inches)


SEWING INSTRUCTIONS/TUTORIAL JAHITAN

1.    Choose the ‘samping’ size for your sewing project.
Pilih saiz samping yang anda ingin jahit.

2.    Cut the fabric based on the provided measurement (measurement in inches) above. Then, finish the sides of the fabric using serger.
Potong kain berpandukan ukuran di atas (ukuran dalam inci). Jahit tepi kedua-dua bahagian sisi kain.

More

Cara Jahit Cover Mesin Jahit

Dalam tutorial ini, saya gunakan pola Portable Sewing Machine Cover yang boleh didapati di sini. Tutorial ini juga boleh digunakan untuk menjahit cover alatan yang lain seperti thermomix (dapatkan pola percuma di sini), cover mesin jahit tepi, slow juicer, mesin coverstitch dan sebagainya.

Sebelum anda print pola, pastikan anda ukur dahulu mesin jahit atau peralatan dapur yang anda ingin jahit covernya supaya cover yang dijahit adalah saiz yang betul. Rujuk ukuran pada kepingan pola. Sekiranya ukuran mesin jahit atau peralatan dapur anda sedikit berbeza misalnya berbeza ketinggian atau lebar, anda boleh mengurangkan atau menambahkan perbezaan ukuran tersebut.

 

Material yang diperlukan

  1. Fabrik – anda boleh gunakan apa-apa sahaja kain yang dirasakan sesuai seperti cotton woven, cotton canvas, vinyl, PU leather etc.
  2. Batting – lebih mudah jika anda menggunakan batting bergam (fusible batting). memudahkan proses quilting. Jika tiada batting bergam, boleh juga gunakan batting biasa bersama spray adhesive untuk fabrik atau gunakan safety pin sahaja.
  3. Bias tape – anda boleh menggunakan bias tape readymade atau buat sendiri bias tape menggunakan fabrik yang sama atau kontra. Ukuran lebar bias tape adalah 2inci.
  4. Piping (Optional) – untuk bentuk cover yang lebih cantik dan sturdy, anda boleh menjahit piping di keliling side panel. Jika anda menggunakan fabrik yang sturdy bersama piping, anda tidak perlukan batting.

Download pola thermomix cover secara PERCUMA di SINI

Dapatkan pola cover appliances yang lain di SINI

More

Rosaleen Dress with Back Button (Woven Fabric)

The Rosaleen Dress can be sewn with woven fabric too. But you just need to do a little hack to the back bodice; either add invisible zipper or button. For this tutorial, I will show you how to add button to the back bodice.

First, you need to cut the front bodice (main and lining) and sleeves. Then for the back bodice, instead of cutting the fabric on fold, you need to cut it mirror image and add 1inch allowance as shown below. Cut the skirt piece by adding 2 inches to the width measurement.

More

add to cart

Tutorial Pembelian di HaurraSewing.com

Tutorial ini akan menunjukkan 4 langkah mudah bagaimana anda boleh membuat pembelian produk di HaurraSewing.com.

#1 Sila Login Ke Akaun Anda

Untuk pendaftaran akaun, anda boleh klik di sini. Seterusnya, sila lengkapkan profil anda seperti nama, alamat bil dan penghantaran, dan lain-lain.

how to register

 

#2 Pilih Produk Yang Hendak Dibeli

Anda boleh lihat semua produk di Shop atau anda boleh membuat carian menggunakan borang carian. Kemudian klik “Add to cart” pada produk yang anda ingin beli.

add product to cart

 

#3 Untuk menyemak produk yang telah dipilih, klik pada menu Cart. Di sini, anda boleh tambah kuantiti, atau buang produk yang tidak ingin dibeli. Anda juga boleh masukkan kod diskaun (jika ada) untuk mendapatkan lebih penjimatan.

Klik “Proceed to Checkout” untuk teruskan dengan pembayaran atau anda boleh menambah lain-lain produk sebelum meneruskan dengan pembayaran.

check cart

 

#4 Buat Pembayaran

Semak maklumat anda sebelum membuat bayaran. Pastikan maklumat seperti nama, emel, no telefon, alamat adalah lengkap dan betul.

Kemudian, pilih mod pembayaran anda. Jika anda memilih Billplz/ToyyibPay/Paypal, sila ikuti arahan dan langkah-langkah di laman web mereka dan turuti arahan sehingga anda diajukan kembali ke laman web HaurraSewing.com.

Pesanan anda akan dikemaskini secara automatik. Jangan sesekali tutup pelayar web anda ketika melakukan transaksi.

proceed checkout

add to cart

How to Purchase from HaurraSewing.com

This post will guide you thru on how to purchase our products from HaurraSewing.com.

#1 Login to your account

Please login before making a purchase. Should you have no account, kindly register for an account here. Next, update your profile details such as name, billing, and shipping address from your dashboard.

how to register

 

#2 Add Product to Cart

Browse our products via the Shop page. You also can search for a particular product using the search bar (only available on desktop mode). Then click add to cart on which product you wish to purchase.

add product to cart

 

#3 Check Product in Cart

Click Cart to check on your product. In this Cart page, you can remove a product or apply a discount coupon code (if any). Click proceed to checkout whenever you are ready to make a payment, or you can continue shopping by repeating step #2.

check cart

 

 #4 Checkout

Check all the detail including your purchase and other particular details i.e. contact number and addresses. Then select your payment mode.

If you select payment via Billplz or Paypal, please complete all the steps as instructed in their websites respectively and make sure to click redirect back to HaurraSewing.com at the last step to complete the purchase.

Your purchase will be automatically processed and updated this way.

proceed checkout

 

That’s all. Let us know should you need further details.

Cara Jahit Ruffle/Kedut Menggunakan Mesin Jahit Lurus

Ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk membuat kedut (gathering). Salah satu daripada adalah menggunakan mesin jahit lurus dengan basting stitch. Cara ini antara yang sering digunakan selain daripada menggunakan mesin jahit tepi.

 

Kiri – 2 basting stitch

Kanan – 1 basting stitch

 

 

Brother 2340CV – Teknik Matikan Jahitan dan Keluarkan Kain

Penggunaan mesin coverstitch dalam jahitan tshirt adalah satu kemestian jika anda inginkan kemasan professional. Mesin Coverstitch ini agak unik dari segi cara untuk kendalikan mesin ini. Ianya sedikit sukar dan banyak langkah yang perlu difahami tidaklah seperti mesin jahit lurus dan mesin jahit tepi.

 

Teknik untuk mematikan jahitan untuk mesin ini jugak tidak sama seperti mesin jahit lurus memandangkan mesin ini tiada fungsi undur (reverse stitch). Jadi teknik overlap stitch digunapakai. Tetapi setelah jahitan dimatikan, kain tidak boleh ditarik keluar begitu sahaja. Ada teknik yang perlu diikuti untuk memastikan jahitan anda tidak mudah terbuka. Kesemua benang jahitan mestilah berada di sebelah bawah kain apabila anda keluarkan dari tapak mesin.

 

 

Tips Kemasan Menggunakan Mesin Coverstitch

Tutorial utk kemasan menggunakan mesin coverstitch.
Cara ni cara cepat, tapi cara cepat ni memerlukan latihan yang kerap utk dapat agak besar mana lipatan yg perlu dilipat. Awal-awal perlu ukur dulu masa nak jahit, lepas dah practice banyak2 kali, tengok je dah tau tu ukuran berapa inci.

Cara yang sama boleh digunakan untuk twin needle.
#haurrasewingtips

Join group Haurra Sewing Pattern untuk lebih banyak tips jahitan.